En juurikaan pidä maitotuotteista. Paitsi tietenkin juustoista. Tiesittekö muuten että suomalaiset saavat eniten kolesterolia juuri juustoista? Minulle tämä oli yllätys. Minua surettaa vegaaniparat, kun ne kieltävät itseltään juuston. En ole varma, onko niin vakava kieltäymys hyväksi. Sitäpaitsi jos kaikki olisivat vegaaneja, mitä pikku ammuille tapahtuisi? Ei kai niitä kaikkia kerralla teurastaakaan raskisi. Ei ole mitään avaraa luontoa, minne ayrshiren voisi enää palauttaa. Siellä se ammuisi surullisena tontin nurkalla navetan rauhaan. Saisi tulehduksia ja suolitukoksen metsän rehuista. Ei Suomessa ole nautaeläimille sopivaa preeriaa. Mutta pihatto saisi olla ja ulkoilumahdollisuus ihan kaikille. Niinkuin ihanassa Muumaassa Juvalla.

Sitten on piimä. Tykkään sen raikkaasta mausta kyllä. Mutta jos sitä ostaa kotiin, ei se litran purkki ehdi ikinä hävitä ennenkuin menee vanhaksi ja tunkkaiseksi. (Voiskohan siitä lopusta tehdä piimäkakkua? Piimäkakkutaikinamuffinsseja? Hmmm.) Juon piimää kun sitä on saatavilla. Koulujen ruokaloissa useimmiten on ja siellähän minä syön usein. Kutsun tätä lasillista laitospiimäksi.

Mummuni muuten näytti kerran ruotsinlaivalla, että syö cornflakesinsa piimän kanssa (eikä maidon). Kokeilin ja toimii. Yltiöpäinen laittaa vielä hyvää appelsiinimarmeladia mukaan ja jo vain. Jostain ruokajutusta olen hiljan lukenut että parasta appelsiinimarmeladia on Dalfour. Siinä korkeassa kapeassa lasitölkissä. Saatan uskoakin, ainakin Dalfourin muut hillot ovat hyviä. Pyysin josko tilaisivat lähimarkettiin, kun ei sitä ihiminen arvaa etelä-Helsinkiin asti jonku hillopurkin takia lähtiä.