Törmäsin uutisnälässäni jonkun ilmeisen oikeistolaisen amerikkalaisen lehden kirjoitukseen Libanonin tilanteesta. Kirjoittaja puolusti Israelin oikeutta maasotaan* Libanonissa, sillä "Hizbollahin kaltaisen sissijoukkion nitistämiseen se on paras keino". Yeah right ja smell my finger, niinkuin olemme Afganistanissa ja Irakissa nähneet.

Libanonin armeija on sanonut osallistuvansa taisteluihin sitten jos Israelin joukot hyökkäävät maitse. Perustuslaillinen velvollisuus. Pelkään että maasodan/miehityksen myötä sisällissota puhkeaa uudelleen, kun hallitus hajoaa heikkouteensa. Ameijan sisällä on sama jakauma kuin Libanonissa ylipäätään, ja voisin kuvitella että kristityillä, sunneilla ja shiioilla saattaa olla vaikeuksia olla yhtä mieltä siitä miten tilanteessa pitäisi toimia.

Kirjoitus sai minut myös miettimään, olenko sittenkin liian naiivi. En tuomitse sotaa ehdottomasti, pidän sitä realismina nykyisessä todellisessa maailmassa, jossa elämme. Filosofis-eettisestihän asia on sitten vallan eri kantimilla, teorian eheässä maailmassa. Ulkopuolisten sotilaallinen väliintulo olisi ollut paikallaan Ruandassa, Liberiassa ja ent. Jugoslaviassa, nyttemmin Darfurissa ja Somaliassa. Sittenkin kyseessä olisivat saaneet olla kansainväliset joukot, YK:n tai EU:n. Näissä kaikissa maissa sota on ollut sisällissotaa tai kansanmurhaa ja saanut tapahtua rauhassa. Sen sijaan Irakiin kyllä mentiin hääräämään ja aiheuttamaan kaaosta heikommallakin näytöllä.

Mutta olenko siis liian naiivi tässä tapauksessa? Hizbollah on suosittu Libanonissa ja muissakin arabimaissa ja tuskin häviää mihinkään tämän sodan jälkeenkään. Hizbollah saa lisää kannatusta, kun nyt näyttää siltä, että he ainoina uskaltavat puolustaa arabeja, toisin kun maiden heikot hallitukset. Kaunis on kuolla joukkosi eessä. Tuntuu että tämä terrorismin vastainen taistelu on kun sen lohikäärmeen pään leikkaamista: jokaisen leikatun tilalle kasvaa kaksi uutta. Esimerkiksi Al-Qaidahan on nyt hajaantunut entisestään pieniksi itsenäisiksi soluiksi. Niin että olisiko tämä sota sittenkin oikeutettu? Mutta en usko että Israel saavuttaa tavoitteitaan tällä tavoin, etenkään en voi hyväksyä käytettyä silmitöntä terroria enkä usko että se edesauttaa Hizbollahin kukistamista. Uskon että Libanonin oikean demokratian vahvistaminen olisi johtanut olojen paranemiseen ja sitä kautta ääriliikkeiden suosion laskuun. Hitaastihan se tietysti olisi käynyt ja satunnaisilta uhreilta tuskin olisi vältytty. (Nyt nähtiin sitten sekin että yksi israelilaisuhri vastaa ainakin kymmentä arabisiviiliä.) Riittävän suuret tuloerot ja nuorten joutilaiden miesten määrä on osoittautunut tehokkaaksi ruutitynnyriksi kautta maailmanhistorian (esim. Euroopassa 1900-luvulla useaan otteeseen). Yhteiskuntia taas rauhoittaa, jos on selkeästi mahdollisuus parantaa omia elinolosuhteitaan. Ja pienet tuloerot.

Vapaa-ajalla olen mielelläni peacenik-hippi. Meitä ei ole koskaan liikaa.

Toivottavasti tulitauko saadaan aikaan pian pian pian.

*en tiedä onko tämä sana suomea?