Lähes kaikki libanonilaisblogit ovat sulkeneet kommenttiosionsa, ymmärrettävistä syistä. Kun on nähnyt miten aggressiivisesti ihmiset käyttäytyvät anonyymeina netissä vähäpätöisempienkin asioiden osalta, suollettujen törkeyksien määrä ei yllätä. Mutta kummallista miten pidäkkeetöntä vihan oksentamista ihmisistä irtoaa, vaikka nyt kyseessä ei ole mikään pyöräilijät vastaan jalankulkijat -foorumiskaba vaan todellinen sota, jossa ihmisiä kuolee ja loukkaantuu koko ajan kummallakin puolella. Kommentaattoreissa on tietysti myös osansa eurooppalaisia/amerikkalaisia paremmintietäjiä: "olisitte vain ajaneet ne sissit pois, nyt saatte mitä ansaitsette".

Mutta pahimpia ovat kyllä uskonnolliset sekopäät. "Ennustuksia" sekä Koraanista että Raamatusta on kommenttilootat väärällään. Joku aika sitten annoin kertoa itselleni, että Amerikan runsaslukuisessa ja poliittisesti vaikutusvaltaisissa fundamentalisteissa on paljon niitä, jotka suorastaan odottavat Harmageddonia. Niinpä heitä ei haittaa ilmastonmuutos, Lähi-Idän konfliktit tms., päinvastoin, olisi Herran tahdon vastaista tehdä asioille jotain, sillä kaikkihan menee juuri niinkuin on kirjoitettu. Tuolta kantilta en ollut asiaa ajatellut, minä, joka sentään kasvoin säännöllisten, pelottavien ilmestyskirjamessuamisten keskellä.

Silloin kun ihmiset luopuvat toivosta ja yrityksestä parantaa omaa elämäänsä (esimerkiksi uskonnon varjolla), ollaan vaarallisilla vesillä. Tuo taivaspaikka-ajattelu tekee Maasta helvetin.

Ajatelkaa, meillä länsimaissa on kuitenkin kaikki mahdollinen tieto vapaasti saatavilla mielipiteen muodostusta varten. Kyllä ihminen on kummallinen otus.

Olisipa minulla tähän heittää linkki siihen tutkimukseen, jonka mukaan epäitsenäisistä ja kitisevistä lastentarhalapsista kasvoi oikeistoa äänestäviä konservatiiveja ja reippaista, optimistisista ja itsenäisistä vasemmistolais-liberaaleja. Eikä tutkimuksessa edes alunperin tutkittu tuota, lopputulos oli yllätys...