En tiedä miten on koulussa nyt, mutta minun aikanani ei historiankirjoituksen yhteydessä puhuttu mitään politiikasta. Ehkä se oli heiluriliikettä ääripoliittisen 70-luvun jälkeen. Kouluissa on heitetty lapsi pesuveden mukana. Olisi tärkeää oppia tajuamaan, miten demokratia toimii, mitä on kansalaisuus. Suomessa se on hukassa. Mielellään syytetään vallanpitäjiä, annetaan oma vastuu pois kelle vain kelpaa. Varmaan kolonialismin peruja, kun herrat oli hurreja tai ryssiä eikä suomalaisten kansalaisten mielipiteellä mitään väliä. Orjakansa. Tyrannian jäljet ovat pitkät.

Joka tapauksessa, nytkin olisi olennaista tietää, että Israelin uusi hallitus on oikeistolainen. Kansa ei Israelissa ole mitenkään yhtenäisenä hallituksensa takana, niinkuin ei Libanoninkaan kansa Hizbollahin. Vuonna 1996 Israelilla oli pienimuotoisempi operaatio Vihan hedelmät Hizbollahin kukistamiseksi. Se päättyi osaltaan, koska äänestäjien enemmistö vastusti sitä yhä enemmän ja enemmän. Ehkä niin käy nytkin, lopulta. Kuitenkin, mitä enemmän uhreja tulee molemmin puolin rajaa, sitä enemmän se herättää suuttumusta ja yhtenäisyyden, puolustautumisen tunnetta.

Olin lauantaina ranskanlibanonilaisten pienimuotoisessa miekkarissa. Tänään olisi ollut toinen, eri tahon järjestämä, Israelin viime aikojen toimia Libanonissa ja Gazalla vastaan. Mutta koska tieto tuli IndyMediasta,  en mennyt. Sori vaan, mutta ei kiinnosta osallistua mihinkään missä on pienikin vaara joutua tekemisiin eurooppalaisten ammattimaisten mielenosoittaja-anarkistipummipaskojen kanssa. Berliinissä asuessani olin enemmän tuon epädemokraattisen roskasakin kanssa tekemisissä ja siinä kyllä idealismi karisi.

Jotkut analyytikot arvelevat, että Israelin tällä hetkellä toteuttama strategia on ollut paperilla olemassa jo pitempään, se että Hizbollahin kidnappaus tapahtui juuri nyt, oli sattuma ja hyvä tekosyy kokeilla teoriaa käytännössä. Tavoitteena siis olisi osoittaa kaikille (Iran, Syyria) että Israel on alueen vahvin armeija. Jokin merkitys lienee silläkin, että tämä on pääministeri Ehud Olmertin ensimmäinen isompi kriisi ja  saattaapa olla että hänellä on tarvetta osoittaa jotain, sillä hänellä ei ole varsinaista armeijataustaa, kuten edeltäjillään (esimerkiksi "Beirutin teurastajana" toimiminen vuonna 1982 ei ollut ainakaan haitaksi Ariel Sharonin myöhemmälle poliittiselle uralle). Hizbollahin takana taas on Iran, joka haluaisi ulottaa shiia-alueen Iranista Irakin kautta Gazalle. Demokratia ei kuulu näihin suunnitelmiin. Syyria on monen muun asian ohella erittäin yksinvaltainen tyrannivaltio, joka käyttää kaikkia näkyviä ja näkymättömiä keinoja alueen valtataisteluissa.

Sivuun linkkaamieni blogien pitäjät ovat lähes kaikki paenneet Libanonista, ristiriitaisin tuntein. Päivitän listaa uudelleen, yritän etsiä suht neutraaleja uutislähteitä alueelta. Toinen asia, johon ei voi olla kiinnittämättä huomiota, on äänensävyn muuttuminen useammassakin blogissa. On mahdotonta tietää miten itse suhtautuisi samassa tilanteessa. Ja blogithan ovat vuodattamista varten. Mutta noin se viha leimahtaa.

Pariisissa on kuuma, +36 ja huomiseksi luvattu +37. Sen jälkeen viilenee ainakin hetkeksi. Jospa menisi huomenna uimalaan koko päiväksi. Kämppä pysyy viileänä kun pidän verhot edessä ja avaan ikkunat selälleen yöllä.