Tämä on hyvä kiteytys siitä miksi suomalaisetkin saavat töykeää palvelua Ranskassa. Kyse on kulttuurieroista, tarkemmin sanoen erilaisesta tavasta olla kohtelias:

Parismarais.com:

"FLIRTING" WITH THE WAITPERSON AND "POLITESSE"

Be polite and by all means, "flirt" with the waitperson. It has taken me years as an American who was taught to "get to the point" that doing just that gets you nowhere in France and even less from the service in any eating establishment. The general consensus among Americans (as I am told) is that the waiters in France are "surly," when the truth is we just haven't learned the art of seduction. The French are taught to be "seduisant" (seductive or attractive) and to "flirt" in a non-sexual, but friendly way. If you learn this simple method, I can guarantee you great service every single time. Man or woman, waiter or waitress, establishing a rapport with the server first will insure you success. Say "bonjour." Make eye contact. Smile. Take a deep breath. Apologize for bothering the waiter ("Excusez-moi de vous déranger ... ") or for your lack of French ("Excusez-moi, mais je ne parle pas beaucoup de français ... ") or if you have a question about the menu (S'il vous plaît, j'ai une petite question sur la carte ... ") and smile and be polite and always, always say "s'il vous plaît" and "merci beaucoup." One final note -- please, never shout "garçon!"

Suomessahan kohteliasta on mm. olla tuhlaamatta lähimmäisen aikaa eli mennä suoraan asiaan ja kunnioittaa toisen tilaa eli olla kuin ei oltaiskaan esim. ruuhkabussissa. Kuulemma monimutkaisimmat käytössäännöt on vanhimmissa (kaupunki)kulttuureissa, esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa. Tiiviisti asuttaessa erilaiset säännöt tulevat tärkeiksi jotta tullaan toimeen ja toisaalta tiedetään "kuka on kuka" arvoasemaltaan jne. Hovi on toinen mitä tarvitaan,  ranskahan oli muutaman sata vuotta  Euroopan hovien yhteinen kieli. Tavat tulivat kanssa hovista, ja vaikka vallankumouksesta on yli kaksi ja puolisataa vuotta, erot puhetyylissä ja muissa tavoissa ovat yhä olemassa. Ei ole sattumaa että Bourdieu oli  ranskalainen... (mutta kuka olisi vastaava heppu Englannista?)

Suomalaiset on monella tavalla metsäläisiä, meillä ei ollut omaa hovia (eipä ollut Irlannillakaan) vaan demokratia alusta alkaen (vaikka läheltä piti). Silloin kun kuninkaalle tai keisarille piti osoittaa kunnioitusta, tapahtui se vieraalla kielellä... sellainen kielenkäyttö ei ehtinyt vakiintua suomenkieleen. Hovitavatkin jäivät suurimmalle osalle kansaa tuntemattomiksi. Tämä on minusta jännä tilanne, EU:n mittakaavassahan se on raikasta. Tai no joo, voisi olla, mutta nyt kun meitä on niin vähän, jää vaikutus lähinnä siihen että entisten ns. sivistysmaiden heebot pitää meitä vaan juntteina, joilta puuttuu sivistys ja käytöstavat. "C'est des sauvages!" So not, mitä välii. Musta on hienoo olla teknologiavilli. Ja ainaskaan me ei ikinä kolonialisoitu, kerta. Mikä tietenkin estää suomalaisia tehokkaasti näkemästä miten me tätä nykyä osallistutaan maailman varojen epätasa-arvoiseen jakoon... ihmeen sitkeässä elää suomalaisten itsensä mielessä myytti Suomesta köyhänä maana. Iso ero on tietysti siinä, että meillä luonto voi tappaa. Keskeisemmän Euroopan leppeämmässä ilmastossa voi hyvinkin luulla että luomakuntaa voi noin vaan riistää ilman jälkiseuraamuksia... ei meilä Pohojosesa. Luonto on suuri.