Olen odottanut tätä koko vuoden. On lämmintä. Mihinkään ei satu. Ei palele. Lihaksia ei kiristä. Veri kiertää.

Monet kärsivät helteestä. Eivät pysty tekemään töitä, väsyttää, pyörryttää, on paha olo. Minulla on tasan päinvastoin. Lämmin virkistää, kerrankin jaksaa tehdä jotain kun kaikki energia ei mene lämpimänä pysymiseen. Pari kesää sitten kun Suomessa oli ne kunnon helteet, asuin Lahdessa kahdeksannessa kerroksessa pikku kämpässä ikkunat itään. Oli niin kuuma että nukuin päivät ja tein yöt töitä. 

Vielä täällä on tuulenvire, oikeastaan se on ihan miellyttävää. Yöllä on tietysti hiukan viileämpää, ei tämä mikään Afrikka ole. Se on oikea tropiikki kun on pimeä yö ja kuuma; Suomessa yöt ovat lämpimään aikaan aina valoisia.

Miten kuumassa pärjää? Kannattaa ottaa mallia etelästä. Suomalaiset ovat tottuneet viilentämään asuntonsa tuulettamalla, mutta tosi helteillä se ei toimi. Pitää olla ikkunaluukut tai pimennysverhot. Ikkunat kiinni ja verhot eteen heti aamusta. Yöllä, kun ulkoilma on viileää, ne voi avata mutta pitää sulkea taas kun aurinko nousee. Vaatteissa kannattaa välttää trikoota (neule!), ihonmyötäisiä asuja ja paljasta pintaa. Sellaiset löysät pellava/puuvilla/viskoosikauhtanat pitävät viileänä. Hikoillessa ne kuivuvat nopeasti. Ja pitkiä hihoja ja lahkeita, mutta löysää.

Kesällä ei ole nälkä, mutta salaatit ja suolainen maistuu. Minä vedän minttuteetä (tuoretta minttua + vihreää teetä) muutaman kannullisen päivässä ja jääkaappikylmää hedelmäsalaattia.  Suihkut ja uiminen viilentää.

Hyviä helteitä!