Eilen käytiin J:n kanssa katsomassa Dardennen veljesten uusi elokuva L'Enfant. Varsin osaton nuoripari saa vauvan ja isä hetken mielijohteesta myy sen.

En tiedä onko Dardennen veljesten elokuvia näytetty Suomessa. Ne on aivan loistavia. Vähän bressonilaisia. Tämä voitti jonkun Kultaisen Palmun Cannesissa tai jotain. Olen nähnyt vain yhden tai kaksi aiemmin, kuten en ole nähnyt montaa Bressoniakaan. Dardenneissa hienoa on se, että he näyttävät miten käsittämättömään päädytään. Ja ainakin näkemissäni on ollut joku sovitus lopussa. Bressonillakin armo.

Olisiko joku tällainen se tapa kertoa asioista? Haluaisin tehdä juttuja niistä asioista mitä olen nähnyt (Libanon, Mosambik) mutta on niin vaikeaa purkaa sen nähdyn epäoikeudenmukaisuuden herättämä viha joksikin luettavaksi. Syyllisyydentunto ei kuitenkaan saa toimimaan vaan torjumaan. Ja lisäksihän asiat eivät ole mustavalkoisia. Köyhyys ei jalosta. Vaikka länsimaiset "auttajat" mielellään sitä edellyttäisivätkin almujensa kohteilta.

Pitäisi lukea se onko se nyt Arto Salminen vai kuka joka kirjoitti romaanin turvapaikkakeskuksesta.

Olen lisännyt puuduttavan tietokonevärityshomman siedettävyyttä kuuntelemalla samalla vanhoja "Tukevasti ilmassa"-jaksoja Radio Helsingistä. Siellä mainittiin Hannah Arendtin kansalaisuuskäsite: huonoimmassa jamassa ovat ne, joiden asema paranee kun heidät pidätetään. Silloin moni saa ensi kerran kuulla omaavansa oikeuksia. Lehdistä lukien vahvistui se minkä olin ollut huomaavinani: tänä kylmänä talvena on enemmän asunnottomia kadulla kuin aiemmin. Jonkun levottoman autonpolttolähiön pormestari oli täällä joutunut Yes Menien jekun kohteeksi. Pormestari oli tohkeissaan selostanut oikein amerikkalaiselle tv-kanavalle, kuinka meillä ei täällä ole köyhiä, kaikille annetaan mitä he tarvitsevat, tosin toki on joukko omasta tahdostaan kadulla asuvia, jotka eivät esim. halua käydä töissä, mutta siis he ovat valinneet jättäytymisen yhteiskunnan ulkopuolelle... Jees-miehet totesivat että Ranskassa on yhtä paljon rasismia ja rasismista johtuvia sosiaalisia ongelmia kuin USA:ssa, mutta täällä se vain on piilossa. USA:ssa asiasta puhutaan kyllä ääneen.