Ymmärrän Israelin tarpeen tuhota Hizbollah, se on minusta oikeutettu tavoite. Sitäpaitsi suuri osa libanonilaisista ei voisi olla enempää samaa mieltä. Epädemokraattisia tavoitteita hellivä, ulkomailta rahoitettu, aseisettu ja ohjailtu sissijoukko ei paranna minkään maan sisäistä turvallisuustilannetta. Libanon on monikulttuurinen ja -uskontoinen pieni maa pahassa paikassa. Pahimmillaan se suistuu uudelleen sisällissotaan ja Lähi-Idän alueen vakaus huonenee entisestään. Syyt ovat syvällä, vuodessa 1996, vuodessa 1982, vuodessa 1975, vuodessa 1967, vuodessa 1948... mutta Eurooppakin onnistui katkaisemaan sotien kierteen, tosin siihen vaadittiin kaksi maailmansotaa ja vahvoja ulkovaltoja.

Jäljestä päätellen Israelin aseet ovat tarkkoja ja hallittavissa (toisin kuin HA:n ikivanhat Katjushat), joten voisi toivoa että tiedustelu olisi samalla tasolla. Nyt osa Israelin toimista täyttää aivan puhtaasti sotarikoksen tunnusmerkit. Saa nähdä, päätyvätkö nämä ikinä Haagiin. Esimerkiksi sen pakolaisletkan pommitus, jossa kuoli kymmeniä naisia ja lapsia. Niin, heidäthän oli käännytetty pois YK:n tukikohdasta, josta he ensin hakivat turvaa.

Tämä, kuten kaikki sodat, on jos ei turha, niin turhauttava. Lopputulos on kuitenkin se, että on neuvoteltava. Jokaista israelilaista kohti on kuollut viisi libanonilaista tällä hetkellä, luku on jo yli kahdensadan, josta muita kuin siviilejä alle kaksikymmentä. Tuskallista seurata, miten uhriluku kasvaa ja seurataan, mikä on se määrä painetta, mitä kansainvälinen yhteisö ja israelilaiset äänestäjät eivät enää kestä.

On vaikea tajuta, miten kokonaisen kansan rankaiseminen puun ja kuoren välissä toimivasta pakosti heikosta hallituksesta palvelee lopputulosta. Näin kasvatetaan uusi sukupolvi vihaamaan; Hizbollah saa syyn toimilleen. Välillä näyttikin uhkaavasti siltä että rauha ja demokratia toimivat, että HA:n sotahulluudelle enää ei ollut perustetta ja paineet aseistariisuntaan olivat kasvamassa. Yksi luonnehdinta tilanteesta oli, että kulisseissa kummitteleva Iran pelaa shakkia ja muut osapuolet pokeria.