Treffeillä muutama päivä sitten. Kun nyt en vaan voi olla puhumatta maailman tilanteesta ollenkaan, eksjuussasin deitiltäni josko saisin epäkohteliaasti vilaista lehdestä päivän Lähi-Itä-uutiset. Keskutelimme aiheesta hiukan ja sitten deittini sanoi: "mutta eikö sunkin mielestä ne vaan oo semmosia siellä Lähi-Idässä, aina tappelemassa. Ei se lopu koskaan. Siis nehän on sotineet niin kauan kuin mä muistan." Vähäpoik oli 30-vuotias.

Saksalaisen ei pitäisi sanoa noin toiselle eurooppalaiselle.

Mennäänpä itseemme. Euroopassa on ollut rauha vasta 60 ja rapiat vuotta, sitä ennen sodittiin aina ja uutterasti samoja sotia. Ranska vastaan Saksa ja Englanti, Ruotsi vastaan muu maailma, Espanja ja Portugali vastaan kuka milloinkin. Kolonialismin kruununa saatiin levittettyä muun mukavan muassa sodatkin maailmanlaajuisiksi, ennenkuin otettiin järki käteen. Raha ratkaisee.

Tässä BBC:n artikkelissa on perusasiat suurinpiirtein nätisti ja lyhyesti. Myös se, miksi Britannia ei edelleenkään ole niin entusiasistinen EU:n suhteen kuin manner-Eurooppa, ja miksi minun mielestäni Suomen pitäisi olla. Impivaara-strategia tuskin toimii niin kauan kuin olemme pieni maa ja Venäjän naapurissa.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/5245830.stm

Olisi pitänyt suunsa kiinni niin olisin voinut edes harkita. Äh.